Mokrai Mihály: a Fidesz gazdálkodása tönkretette a MIVÍZ-et

Megosztás

Mint arról többször írtunk, az állam visszautasíthatatlan ajánlatot tett az egyre nehezebb helyzetbe sodródott önkormányzatoknak: ingyen átadhatják a veszteségesen működő városi vízműveket az államnak.

Pénteken Miskolc képviselőtestülete rendkívüli közgyűlést tartott, melynek témája a víziközmű-szolgáltatás jogainak és kötelezettségeinek a Magyar Államra történő átruházása volt.

A napirendi pontot Nyíri László, a MIVÍZ stratégiai igazgatója ismertette. Felidézte, hogy a közgyűlés korábban két ízben is foglalkozott a témával. 2022 augusztusában felhatalmazta a polgármestert a grémium, hogy kezdjen tárgyalásokat a közmű-szolgáltató átadásáról a magyar államnak. Ekkor még – többek között – 5 százalékos tulajdonrészt kért az állam. A Nemzeti Vízmű vállalta, hogy a MIVÍZ 2022-es hiányát pótolja. A tárgyalások folytatódtak, közben a szolgáltató működése kritikussá vált: csökkenő árbevétel mellett növekedtek a költségek. 2023-ra nem csupán veszteséges lett a cég, de a likviditása is kétségessé vált. 2023 márciusában a közgyűlés határozatot hozott az integrációról, azzal a feltétellel, hogy az állam 2023. május 31-éig kifizeti a vízközmű-szolgáltató hiányát.

Ahogyan azt Mokrai Mihály a DK politikusa a közgyűlésen elmondta, hogy arról van szó, hogy a Fidesz gazdálkodása zsákutcának bizonyult, és tönkretette a MIVÍZ-et.

“A cég, ami régen zászlóshajója volt a miskolci vállalatoknak, most havonta 300 milliós mínuszt termel. Annyira kiéheztették a várost, hogy már nem bírjuk finanszírozni a közmű működését. Nem akarjuk odaadni a városi vagyont, de muszáj. Már csak az a kérdés, hogy állva, vagy fekve halunk meg. Én abban reménykedem, hogy a tárgyalások továbbra is eredménytelenek lesznek, és valamilyen módon megmarad a MIVÍZ a városnak” – fogalmazott a politikus.

A következő közgyűlést június 22-én tartják majd.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek